Rygning i Danmark - tal og fakta

Unge & Rygning

  • Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge
  • Blandt 16-19-årige ryger 24 pct. hver dag eller lejlighedsvist - i 2013 var det 22 pct.
  • Langt de fleste rygere begyndte at ryge, inden de fyldte 18 år

Voksne & Rygning

  • 17 pct. af danskerne ryger hver dag, 6 pct. ryger lejlighedsvist
  • 7 ud af 10 rygere ville ikke ryge, hvis de kunne leve deres liv om
  • Hvert år dør omkring 13.000 danskere på grund af tobak
  • Hvert fjerde dødsfald i Danmark skyldes tobaksrygning

Faktaark

Her kan du læse om de vigtigste indsatser i tobaksforebyggelse, og hvorfor det nytter.

Højere pris på tobak

Dyrere cigaretter betyder, at færre børn og unge begynder at ryge. Derfor skal prisen op med mindst 50 pct. Prisen på cigaretter skal ikke være børnevenlig.

Tobak under disken

Et produkt, der dræber hver anden bruger, skal ikke stå fremme i butikken. Tobakken skal væk fra hylderne og ned under disken – i alle butikker.

Røgfri miljøer

Børn og unge skal ikke lære at ryge i skolen. Derfor skal skoletiden være røgfri på alle grundskoler og ungdomsuddannelser – både på skolens område og uden for.

Neutrale cigaretpakker

Alle tobakspakker skal have samme farve og grafik. De skal signalere, hvad de indeholder - et produkt, der gør dets forbrugerne afhængige og syge.

Undersøgelser

Røgfri Fremtids Ungeundersøgelse 2017

Røgfri Fremtid har spurgt 3.610 unge mellem 14 og 19 år om, hvad der påvirker deres rygevaner. Undersøgelsen giver nye indsigter i unges tanker om rygning og er relevant for alle, der arbejder med forebyggelse af rygning.

Forebyggelse af rygning blandt børn og unge

Vidensråd for Forebyggelse har indsamlet, sammenfattet og vurderet den nyeste videnskabelige forskning om, hvad der virker bedst til at forebygge, at børn og unge starter på cigaretterne.

Fem centrale anbefalinger til en røgfri fremtid

Røgfri Fremtid har i samarbejde med WHO Europe lanceret en analyse af dansk tobaksforebyggelse og fem centrale anbefalinger til, hvordan Danmark kan komme nærmere målet om en røgfri fremtid.

'Jeg betragter ikke mig selv som ryger, selv om jeg jo er det'

Unge i starten af 20’erne bruger cigaretter til at skabe identitet, finde fællesskab og håndtere en livsperiode med mange valg og usikkerhed. Det viser rapport om unges rygevaner fra Kræftens Bekæmpelse.

Anbefalinger fra internationale eksperter

Røgfri Fremtid har spurgt tre eksperter i tobaksforebyggelse fra Irland, Norge og USA, hvad de mener, der skal til for at opnå en røgfri fremtid i 2030. Hør deres anbefalinger i videoerne herunder.